Ventilatie op school
Onze kinderen gaan elke dag naar school. We leren ze rekenen en schrijven en leiden ze op voor hun toekomst. Concreet zijn dat 1,5 miljoen kinderen in het primair onderwijs, bijna 1 miljoen leerlingen in het voortgezet onderwijs en 260.000 studenten in het wetenschappelijk onderwijs. Onvoorstelbaar dat we ze voor een groot deel in onderwijslokalen laten zitten die niet gezond zijn. In veel scholen laat het ventilatiesysteem te wensen over en is de concentratie CO2 veel te hoog. Duf, moe, concentratieproblemen? Dat is niet gek als je bedenkt dat het met de ventilatie in schoolgebouwen slecht gesteld is.
Het belang van ventileren in schoolgebouwen is door corona extra onder de aandacht gekomen. Daarnaast is het ontbreken van een goed ventilatiesysteem in scholen al langer een probleem. In veel gevallen worden ramen en deuren opengezet om de CO2-concentratie te verminderen of om CO2 af te voeren. Het effect is een hoge energierekening en overlast van stof en geluid: wederom niet bevorderlijk voor de leerprestaties van onze kinderen. De ventilatie in scholen moet aangepakt worden en Spirair adviseert onderwijsinstellingen daarover. Niet alleen over de installatie van ventilatiesystemen, maar juist ook over het onderhoud. Een ventilatiesysteem dat niet goed onderhouden wordt, is op de lange termijn even slecht als helemaal geen systeem.
We krijgen vaak vragen over het verschil tussen decentrale en centrale ventilatie en wat nou eigenlijk het beste systeem is voor een schoolgebouw. Bij een centraal ventilatiesysteem is de ventilatie van verschillende klaslokalen geregeld met één unit. Een andere naam is mechanische ventilatie. De unit is vaak op het dak te vinden. Luchtkanalen transporteren verse lucht van buiten naar de lokalen toe waarin roosters geplaatst zijn. Een gescheiden kanaalsysteem voert vervuilde lucht af, en brengt deze via warmteterugwinning naar buiten. Een nadeel van dit ventilatiesysteem is dat het niet bij elk schoolgebouw mogelijk is. Bij een renovatie kan het lastiger zijn te installeren.
Bij een decentraal ventilatiesysteem regelt één unit de ventilatie van één ruimte. De unit hangt in het lokaal of buiten direct boven het lokaal. Een andere naam is lokale ventilatie. Voor dit type ventilatie is geen groot systeem nodig. Daarmee is het ideaal voor bestaande schoolgebouwen. Aangezien er geen luchtdoorstroming is door verschillende ruimtes zijn daar geen ventilatiekanalen voor nodig. Er komt verse lucht van buiten direct het lokaal in. Een aparte ventilator zuigt vuile lucht de ruimte uit. Een nadeel van decentraal ventileren is dat een unit verantwoordelijk is voor de ventilatie van maar één ruimte, waardoor u meerdere ruimtes in de gaten moet houden. Ook vragen de meerdere units meer onderhoud dan één unit voor het hele systeem.
Lees meer over onze decentrale luchtbehandelingskasten, de ALFA 95 FLAT SQ en de WhisperAir of bekijk ons assortiment centrale luchtbehandelingskasten.
Het is ondertussen algemeen bekend dat de luchtkwaliteit op veel onderwijslocaties niet op orde is. Veel onderwijslocaties zijn daarom bezig met een inhaalslag. Waar in het verleden voor financiële ondersteuning een beroep gedaan kon worden op de SUVIS-regeling, zijn daarna de (Maatwerkregeling Ventilatie op Scholen) * en de (DUMAVA) ** in het leven geroepen. Het Ministerie Van Binnenlandse Zaken is bezig met de voorbereiding van een nieuwe openstelling van de DUMAVA (2024). De start- en einddatum zijn inmiddels bekent; 3 juni 2024 t/m 31 oktober 2024.
* De Maatwerkregeling Ventilatie op Scholen is ondertussen ten einde, het is niet bekend of deze nog wordt verlengd **De totale subsidiepot werd ruimschoots overtroffen door de aanvragen. Om die reden is de DUMAVA regeling tijdelijk gesloten voor aanvragen. De regeling keert vanaf 2024 elk jaar terug tot 2030. Eigenaren kunnen zo zelf bepalen in welk jaar zij de subsidie aanvragen. In totaal is er € 1,9 miljard beschikbaar, als het parlement het goedkeurt.
Heb jij vragen over de ventilatie in jouw school? Wil je een goed advies? Neem gerust contact met ons op. We komen graag bij je langs om alles door te nemen.
Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Nieuwsbrief